scheidingstrafo belangrijk ? (Techniek Radio/TV)

door Roland @, 17.03.2012, 17:23 (2137 dagen geleden) @ hansvdklugt

Als je niet de beschikking hebt over een scheidingstrafo en toch 'enigszins' veilig wilt werken aan een dergelijk toestel, kun je bepalen wat de fase van de netaansluiting is.
Een wandcontactdoos heeft een fase, een nul en (soms) een randaarde. Meestal is de 'nul' in potentiaal nagenoeg gelijk aan het potentiaal van de (rand)aarde.
(In mijn werkkamer is het potentiaalverschil tussen 'nul' en aarde 400 mV.)
Met een eenvoudige spanningzoeker (schroevendraaiertje met neonlampje) kun je bepalen wat de fase is (ook wel de 'hete' pool genoemd).
Meting aan de fase laat het neonlampje oplichten. Meting aan de 'nul' niet.
Uiteraard moet je je duim op de kop van het handvat van de spanningszoeker drukken, anders zal het neonlampje in het geheel niet oplichten.
Steek het netsnoer van het U toestel in de wandcontactdoos en meet met je spanningzoeker of het chassis aan de fase ligt. Als dat zo is, draai dan de stekker om. Meet daarna opnieuw.
Je kunt een dergelijke meting natuurlijk ook met een digitale voltmeter doen. Dat is een meer betrouwbare meting dan met een spanningzoeker.
Bovendien kun je dan ook meten hoeveel het potentiaal tussen 'nul' en aarde is.
Gebruik hiervoor geen gewone analoge meter, daar je dan grote kans hebt hebt op een aardfout, die er dan weer voor zorgt dat je aardlekschakelaar afschakelt.
Moet je weer naar je meterkast en inschakelen. Kortom: vervelend.
Gebruik dus een spanningsmeter met zeer hoge inwendige weerstand.

Het is natuurlijk beter om een complete galvanische scheiding te creƫren d.m.v. een scheidingstrafo.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread