Kortsluiting knoppen set Philips B4X23A/74. (Techniek Radio/TV)

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 16.04.2017, 09:17 (282 dagen geleden) @ soundman2

Ik zou zelfs zeggen dat wanneer er een echte sluiting in de schakelaar zit het onwaarschijnlijk is dat er nog een aanzienlijke netstroom via de primaire wikkeling van de voedingstrafo zal lopen ongeacht of daar nog iets van een wikkelsluiting oid bestaat. Je kan hem daarom dan ook niet verdenken van een kwaal omdat het onderdeel effectief gepasseerd wordt in dit geval. Bij een echt probleem in de voedingstrafo is de smeltzekering (het 'lipje', Z1) doorgaans al exit zou ik veronderstellen(alhoewel ik dan niet hoop dat deze overbrugd is door een vorige eigenaar)

Ik mis in de analyse ook een beetje het gedrag van de radio zelf. Wanneer je aan primaire zijde een 'echte' sluiting hebt dan zal de radio in ieder geval geen levenstekenen geven (geen schaalverlichting of licht vd gloeidraden) ongeacht de stand van de schakelaar. Ik begrijp uit het verhaal van de TS dat soms de sluiting zich opheft als er een paar keer op de toets van de netschakelaar is gedrukt. Ik zou graag willen weten hoe dat ook een verschil maakt in het gedrag van de radio zelf. Ook met de gloeilamp in serie zou er, zei het zwakjes, ook 'licht' in de radio moeten komen als het toestel gezond is.

Ook het gedrag van de gloeilamp is niet heel uitgebreid beschreven. Zachtjes gloeien mag namelijk, bij een radio die gewoon goed speelt pak je met een 60 watt peertje ongeveer de halve netspanning en brand de gloeilamp zwakjes maar wel zichtbaar. Van sluiting kan je pas spreken als de gloeilamp nagenoeg even fel brandt als gewoon direct op het lichtnet.

Plano's en gebitradio's in het algemeen hebben wel eens last van een slecht verbrekende netschakelaar. Ook al druk je op 'UIT' en zie je zelfs de aan uit toets weer terug naar boven komen dan nog blijft de netschakelaar 'plakken' en verbreekt niet. Ik heb het bij één van mijn BX750a's. Die moet ik heel nadrukkelijk UIT zetten anders blijft het toestel vrolijk doorspelen. Een vorige eigenaar is dat waarschijnlijk zo zat geweest dat hij maar een schemerlamp schakelaartje in het netsnoer heeft gefabriekt.

--
MVG,

Elwin de Jong


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread