Voorstellen. Nieuw (Algemeen)

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 19.04.2017, 18:35 (277 dagen geleden) @ huub.jak

Welkom Timo,

Mocht je inderdaad je een beetje willen gaan verdiepen in de radiotechniek en een radio willen gaan laten spelen dan zou mijn advies zijn om met die Erres of de BX671A van Philips je eerste schreden op het radiopad te zetten en de 796a en 3045 van Grundig nog even te laten staan.

De electronica van de 796A is op zich nog niet zo'n hele ingewikkelde kluif maar vanwege de monoknop bediening is het uitkasten van het apparaat precies geen klus die ik een beginner zou adviseren. Vaak is bij deze apparaten ook de isolatie van de bedrading vergaan en dat komt de veiligheid ook niet direct ten goede, daarbij worden goede vervangers van met name A serie buizen (die er ook in kunnen zitten) inmiddels wat schaarser en dus duurder waardoor je relatief veel geld kwijt zal zijn aan een testsetje met gegarandeerd goede buizen. Je kan dat natuurlijk voor zijn door met adequate en doelgerichte metingen de defecten op te sporen maar dan zal je je toch eerst wat basisvaardigheden in de radioreparatie moeten aanleren.

De Grundig kan een machtig spelende radio zijn maar is behoorlijk gecompliceerd met zijn AM en Fm circuits en je stookt makkelijk alsnog de seleengelijkrichter op als één van de voedingselco's toch doorslaat. Seleencelllen zijn schaarser en derhalve lastiger te vervangen dan gelijkrichtbuizen die wat universeler en beter verkrijgbaar zijn. Als het ding speelt, nadat in ieder geval kritische condensatoren door betrouwbare nieuwe zijn vervangen, dan prima maar anders nog maar even wachten.

Met Erres radio's heb ik minder ervaring maar doorgaans zijn de Philips modellen van net na de oorlog, zoals die BX671, redelijk bulletproof en met verhoudingsgewijs gangbare buizen uitgerust. Vanwege de schaal bovenop is de snaarloop van de stationsaanwijzer wat ingewikkelder maar met de aanwijzingen van de service documentatie is uitkasten goed te doen.
Echter de kans dat je de benodigde reparaties gewoon kan doen via het luik aan de onderkant is bij deze radio door zijn wat ruimere opzet en verdeling over 2 chassis ook groter dan bij de 796A.
Teerknollen (zoek hier maar op het forum op die term en verbaas je :-D )die tenminste preventief vervangen dienen te worden: C130, C71, C69, C59, C57. Bij twijfel (zien er gek/gaar uit) C69 en C46 ook maar doen. Voor de rest ben ik van de school: als het werkt en er normaal uitziet is het goed. Hou het advies van Huub natuurlijk wel aan mbt het formeren van de voedingselko's (C1 t/m C3), desnoods toch ook vervangen door iets nieuws, wegwerken uit het zicht is goed mogelijk, je hebt de ruimte.

Op basis van de wat summiere servicedoc van die Erres KY457 kan ik niet echt een oordeel geven over de reparatievriendelijkheid maar omdat het een eenvoudigere radio dan de 796a en 3045 betreft schat ik daar de geschiktheid toch nog wat hoger in als 'oefenobject'. Wellicht dat een echte Erres kenner hier je wat dat betreft wat concreter kan helpen.

Succes en....ze zijn al prachtig als ze niet spelen ;-)

--
MVG,

Elwin de Jong


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread