wat betekent D in het datablad van een buis? (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 10.06.2017, 22:49 (225 dagen geleden) @ John Hupse

meetmethode bestaan voor D.


er bestaan inderdaad manieren om dit te meten.

Eenvoudige vervormingsmeters (zoals meters die werden gebruikt bij het meten van het uitgangsvermogen van een buizenversterker) doen dit door een sinusvormig signaal toe te voeren aan de versterker en vervolgens de grondtoon aan de uitgang weg te filteren. Wat er dan overblijft is de vervorming. Men deelt dit resultaat door de uitgangsspanning, je verkrijgt dan een spanningsverhouding. Het voordeel hiervan is dat je op deze manier geen vermogensmetingen hoeft te doen.

In het laatste Radio Historisch Tijdschrift (nummer 161) staat toevallig een artikeltje hoe je deze D met zeer eenvoudige middelen zelf kunt meten.

Later (in de halfgeleiderperiode) ging men meestal de THD (total harmonic distortion) meten. Dit is in wezen dezelfde meting, maar dan gebaseerd op de vermogensverhouding. In plaats van het meten van spanningen meet je het vermogen van het vervormde signaal, en deelt dit door het uitgangsvermogen. Hier komt uiteraard een echte vermogensmeting aan te pas.


Misschien begrijp ik gewoon niet wat je hier bedoelt, maar ik weet toch tamelijk zeker dat een vervorming van, bijvoorbeeld, 1 % betekent dat de effectieve waarde van de harmonischen in de signaalspanning of -stroom 1 % van de grondtoon bedraagt. Als het vermogen van de harmonischen bij elkaar 1 % van het vermogen van de grondtoon is, spreekt men van een vervorming van 10 %, omdat de effectieve waarde van de harmonischen in de spanning of de stroom dan 10 % van de grondtoon is. Dat is onafhankelijk van het gebruik van transistoren, buizen of wat dan ook.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread