FM-printje (Algemeen)

door Eduard @, 13.07.2017, 09:55 (189 dagen geleden) @ johan
Bewerkt door Eduard, 13.07.2017, 10:12

dag Johan,

Dat is weer een mooie montage volgens de regels van de kunst. Kortere draden tussen varco en module zijn haast onmogelijk.

Eigenlijk past een uitleg over deze moderne schakeling niet in het kader van dit forum. Omdat ik, wellicht naar aanleiding van uw bijdrage, nu mail krijg; wil ik over die FM module wat toelichting geven. Meer detail staat in de url's die verder worden vermeld. De FM4 die je hier gebruikt wordt niet meer geproduceerd. Die FM4 printjes soldeerde ik zelf. De aantallen zijn nu te groot om dat nog als amateur te verwerken. Daarom kwam er in samenwerking met de Franse vereniging Radiofil een opvolger, de FM5. De FM5 wordt in een fabriek in Frankrijk gemonteerd en is te koop in de Radiofil boetiek. De Franse fiscus verbiedt de verkoop aan personen die geen lid zijn van de club. De FM5 is ontworpen naar de wensen van Radiofil. In vergelijking met de FM4 is FM5 meer compleet. Bij het installeren van een FM5 moet je zelf niet geen relais of voeding toevoegen. De omschakeling AM/FM gebeurt elektronisch op het printje. De Fransen hebben een mankement aan de FM4 ontdekt dat in Nederland nooit is opgevallen omdat bijna niemand intens LG zenders beluistert. De moderne onderdelen storen de ontvangst op lange golf. Daarom bevat de FM5 een kruisvergrendeling. Bij het luisteren naar AM krijgt het FM deel geen voedingsspanning. Vice versa kan de AM oscillator in de radio worden geblokkeerd tijdens het FM luisteren. Dat laatste is lang niet altijd nodig.

Wie technisch iets wil lezen over de FM5 verwijs ik naar het nummer 73 van Radiofil magazine. Daar wordt de module grondig uitgevlooid en aan de gebruikelijke labo testen voor een FM ontvanger onderworpen. Mogelijkheden en beperkingen komen aan bod.

Een uitgebreide rubriek (39 blz, 29000 lezers) staat op dit forum:
http://retro-forum.com/viewtopic.php?f=1&t=246689
Via deze link kan je opklimmen naar de site van Radiofil waar actuele info over de modules te vinden is. Regelmatig is de voorraad uitverkocht en moet een nieuw lot worden gefabriceerd.

Een Nederlandstalige handleiding kan je downloaden via de site van het Olens radiomuseum:
http://www.radiomuseum-olen.be/Montagehandleiding%20FM5.pdf

De FM5 en de FM4 zijn geen bouwdozen. Ze zijn ongeschikt voor de echte beginner. Om ze met succes te monteren is radiokennis en enige notie van moderne elektronica nodig.

De FM module kwam lang geleden in dit forum al ter sprake. Intussen kan ik meedelen dat dit een open project is geworden. Alle informatie is overgedragen aan Radiofil en via dat kanaal beschikbaar als open hard- en software. (geen garantie voor werking in een bepaalde toepassing + de plicht van eigen verbeteringen aan het systeem te melden zodat derden ervan kunnen gebruik maken)

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread