bi-ampli versterker, werking (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 04.08.2017, 20:22 (131 dagen geleden) @ JaapB
Bewerkt door soundman2, 04.08.2017, 20:29

[image]

Dit is een fragment van de PhilipsAG 9009 mono versterker. Als ik het juist heb betreft de bovenste versterker die voor de hoge tonen, de onderste die voor de lage tonen.

Het volgende doet zich voor. Als ik de hoge tonen opendraai, hoor ik meer hoog komen uit zowel het hoge- als het lagetonenkanaal. Dat lijkt me niet de bedoeling :-)
Nu heb ik wat moeten vogelen om de 800r luidsprekers aan te sluiten en mogelijk heb ik daar een vergissing begaan. Voordat ik de bout ter hand neem, hoor ik graag van de ervaringsdeskundigen of het een aansluitfout kan zijn, of dat mogelijk wat componenten kunnen zijn verlopen.

Het is tegenwoordig mode om zonder enige reden rigoreus alles wat condensator heet te vervangen door nieuw. Vaak worden daar fouten mee gemaakt omdat men soms niet weet waarmee men bezig is en soms niet eens de waarde kan bepalen van nieuwe onderdelen.
Als dat hier ook het geval is, zou ik de waardes van de nieuwe condensatoren eens controleren. Heeft C26 nog de goede waarde, 4N7? Als daar toevallig 47NF in zit heb je bijv een probleem. Ook C28 samen met R33 verhinderen dat er hoge tonen bij de basversterker kunnen geraken.
De werking van de toonregeling en het bi-amplisysteem, m.n. de splitsing staat uitgebreid beschreven in de doc van de AG9009. Die kun je downloaden bij de NVHR.
Overigens is de scheidslijn tussen hoge en lage tonen geen rechte streep, maar overlappen deze gebieden elkaar een klein stukje. In dat gebied (het zgn cross-over gebied) zou het best kunnen dat beide toonregelaars een klein beetje invloed hebben op beide versterkers.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread