Schema ROLEF Raamantenne-versterker plm. 1950 (Gezocht)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 12.08.2017, 11:03 (164 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door John Hupse, 12.08.2017, 11:13

had ik deze zin terug weg gehaald.

je opmerking was overigens best relevant. Het gaat om een toestel dat opnieuw is ontworpen door iemand die kennelijk niet op de hoogte is van de basisprincipes van de elektrotechiek. In zo'n geval worden meestal de meer essentiële onderdelen het eerste weggeknipt, in dit geval de ballastweerstand. Deze weerstand kan oorspronkelijk heel goed met het netsnoer gecombineerd zijn geweest, het huidige snoer is immers een latere toevoeging, en dit houten c.q. kartonnen fotolijstje kan maar in beperkte mate hitte verdragen. Het vlampunt zal in de buurt van de 200 graden Celcius liggen, maar het gaat al veel eerder smeulen.

Het 130 volts lampje is bedoeld om 130 volt weg te werken. Dat dit hier niet lukt met een 30 mA lampje is de reparateur-ontwerper ontgaan. Je kunt niet alles weten, maar ik gun natuurlijk iedereen een goede antenne.

Moderne kringloopontwerpers maken vaak gebruik van een seriecondensator, van een moderne diode gecombineerd met een serieweerstand of van een miniatuur nettransformator. Ook een miniatuur smoorspoel kan hier worden ingezet, maar een smoorspoel vindt men al gauw ouderwets. Een gyrator met een condensator is dan het alternatief, maar houdt er rekening mee dat een modern gyrator printplaatje, zoals dat op Ebay voor een appel en een ei wordt aangeboden, helemaal geen gyrator bevat en dus hier niet kan functioneren.

Soms gaat men wat verder, en worden onderdelen zoals transistoren, IC's, microprocessors en printplaten gebruikt bij het herontwerp. Met oude radio's heeft dat niet veel meer te maken, en enige basiskennis blijft van belang. Hoewel je met wat experimenteren ook een heel eind komt, zal men dan zeggen. Ik gun natuurlijk iedereen zijn of haar experiment.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread