Schema ROLEF Raamantenne-versterker plm. 1950 (Gezocht)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.08.2017, 17:34 (162 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Wat ik heb gezegd is dat de 35 Watts ballastweerstand die je nodig hebt wanneer je het toestel zou ombouwen naar 220 volt vrijwel uitsluit dat dit de oorspronkelijke netspanning voor deze antenne zou zijn geweest. Dit naar aanleiding van een van de vragen van Wim Stuiver.

Een 10 Watts weerstand lijkt me goed mogelijk, let op het verschil tussen 10 en 35. Alleen moet je wat maatregelen nemen om het karton van het achterwandje en de achterkant van de foto te beschermen. Niks bijzonders dus, in vrijwel alle kleinere toestellen wordt dit immers gedaan.

Uiteraard is er hier al wel gesproken over het "anno 2017" maken van het technische uitrustingsniveau van de antenne. In de ogen van een forumbezoeker is een U-toestel immers "geen slimme oplossing", "eigenlijk prul werk" en "zooi". Uiteraard gun ik niemand zooi, ik had immers al eerder gezegd dat ik iedereen een goede antenne gun.

Uiteraard waren Franse fabrikanten 60 jaar geleden in de ogen van de huidige forumbezoeker goedwillende amateurs die er niets van wisten te bakken, maar ja, het is bekend dat meer dan 80% van de mensen denkt dat ze zelf slimmer zijn dan de gemiddelde mens.

De belangrijkste reden om in de jaren '50 gebruik te maken van U-toestellen is dat men toen nog veel gelijkstroomnetten in gebruik had. Het verschil tussen de Franse ingenieur toen en de huidige verzamelaar is wellicht dat de eerste dit wist, en de tweede dit niet meer weet. Verder heb ik al (misschien net iets te uitgebreid) de mogelijkheid besproken om een gyrator te gebruiken in plaats van een weerstand, een condensator, een smoorspoel, een nettrafo, een enkele weerstand of een diode met weerstand. Dat hoeft dus niet nog een keer over te worden gedaan zou ik denken. Ik wil er nog aan toevoegen dat het ombouwen van deze antenne, waarbij de benodigde spanningen worden onttrokken aan een simpele USB-poort, zonder meer mogelijk is. Eduard ontwikkeld zoiets graag voor ons, denk ik. Het printje kan vervolgens met een enkel houtschoefje vrijwel onzichtbaar in de zijwand worden bevestigd, de buizen etc. kunnen geheel vervallen.

Verzamelaars die niet zo houden van U-toestellen zouden kunnen overwegen om de AC-uitvoering van zo'n toestel aan te schaffen. Er zijn echter ook elegante methodes om een U-toestel enigszins te modificeren, b.v. op deze klassieke manier, door Gerard aangeduid met de tag 'Dropping resistor replaced by cap'

[image]

Veel compacter is overigens de methode die ik al eerder noemde "Dropper replaced by diode/resistor"

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread