Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 10.09.2017, 15:47 (132 dagen geleden) @ Eleen

Dank aan de mede-forumleden voor jullie antwoorden.

De kern van mijn vraag was of ongebruikte buizen die jarenlang zijn opgeslagen geweest, deze een ontwaaktijd hebben.

Dit is hoe ik normaal te werk ga bij het testen:
Na visuele inspectie wordt de buis op de tester geplaatst om allereerst het intact zijn van alle electrode-aansluitingen te controleren, waarbij ook gecheckt wordt op sluitingen.
Hierna wordt afhankelijk van het gloeidraadvermogen gedurende één tot vijf minuten voorgegloeid.
Pas hierna worden de verdere electrode's onder spanning gezet en gebeurt een eerste aflezing van diverse stromen. Er wordt dan ook gecontroleerd op roosterstroom.
Hierna wordt de steilheid getest op verschillende werkpunten, door het varieren van stuurrooster- en schermrooster-spanningen in geval van een meer-roosterbuis; bij triodes gebeurt dit uiteraard aan de hand van stuurrooster- en anode spanning.
Als laatste wordt de buis ingesteld op een werkpunt waarbij de dissipatie rond de 85 a 90% van de toelaatbare waarde ligt. Ondere deze conditie blijft de buis gedurende een kwartier tot een half uur ingesteld staan en wordt nagekeken of er verloop van meetwaarden is. Tevens wordt als laatste nogmaals op roosterstroom gecheckt.

Een buis die duidelijk beneden specificatie's test, wordt gedurende maximum een uur onder spanning gehouden. Ik heb nog maar zelden mee gemaakt dat een dergelijke buis na verloop beter presteeert.


Verdere afhandeling van de buizen-overname is een zaak tussen mij en de verkoper-aaanbieder en ga ik hier niet verder bespreken.

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread