gebruiks- en toepassings info voor 6HV5 en 6JD5 gezocht (Techniek Radio/TV)

door Eleen @, Deurne (BE), 11.11.2017, 20:34 (11 dagen geleden) @ Goldline
Bewerkt door Eleen, 11.11.2017, 21:28

Begrijp ik het goed als deze wordt gebruikt als een regelbare boosterdiode ?

Daar probeer ik dus achter te komen...
Het enige dat ik tot nu toe vond, zijn "misbruiken" van dit type buizen om ze in audio eindtrappen toe te passen.

Aangezien er in de databladen sprake is van stabilisatie van de 25kV, denk ik dat we het niet in de richting van een regelbare boosterdiode moeten zoeken. Je regelt dan namelijk ook de beeldbreedte en in mindere mate de lineariteit van de linescan en in nog mindere mate de stabilizeering van de ZHS. Hiervan vind je voorbeeldschema's (met een 6SA7 als regulated damperdiode) zoals toegepast in de jaren 1940 - 1943 door ondermeer Dumont en uitvoerig beschreven in de publicatie Television Engineering door Fink.

Om de ZHS stabiel te houden, onafhankelijk van de straalstroom die de beeldbuis, varierend door beeldinhoud en helderheid opneemt, is het nodig om de inwendige weerstand van de hoogspanningsbron (hoogspaanningswikkeling en gelijkrichter) met een extra variabele weerstand in serie te zetten om zodoende de spanningsval over deze Ri te varieren, zodat onafhankelijk van het verbruik, de 25kV stabiel blijft.
Voorzover mij bekend, kan dit enkel wanneer de ZHS door een aparte trafo (met bijhorende eindbuis) wordt geleverd. door het werkpunt van deze eindbuis vanuit een tegenkoppellus met als refferentie, de boosterspanning van de trafo die voor de lijnafbuiging dient en anderzijds een van de ZHS afgeleide regelspanning te vergelijken, is het dan eenvoudig mogelijk om de Ri van de ZHSbron te regelen en zodoende de 25kV stabiel te houden.
Mijn vermoeden is dat de 6HV5 of 6JD5 triode hier als driverbuis dient. In Europa werd hier een tweede "PL" plus "PY" voor ingezet (voorbeelden zijn te vinden bij 90°KTV modellen 1967/1968 van ondermeer ITT, Loewe, Grundig en Saba)

Ik heb ondertussen één foto van een chassis van Zenith, waarop duidelijk een lijneindbuis, een damperdiode en een pulsetriode te herkennen zijn naast de kooi met de lijntrafo en ZHS diode's (twee 3A3's voor de 25kV en een 1X2 voor de focus) Er is echter maar één trafo zichtbaar op de foto...

Schema's en/of circuitdiscriptions ben ik nog niet tegen gekomen...

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread