Aetna / afvlakking 35Z5GT (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 04.12.2017, 13:41 (11 dagen geleden) @ Armand

Heb dit geprobeerd met 2 elco's parallel (47µF en 22 µF) en een weerstandje van 18 Ohm
Ik heb het nog maar enkel geprobeerd en de wijziging nog niet aangebracht in de radio.

Wat ik begreep is dat je een serieweerstand van 18 ohm en een elco van 69 uF hebt gebruikt om de brom te verminderen. De vraag die je stelde was "Blijkbaar kan het dus wel of gaat dit ten koste van de levensduur van het gelijkrichtbuisje?

Het kan, alleen wordt de 35Z5 nu zwaarder belast dan de fabrikant van de buis specificeert. Je kunt dit zelf uitrekenen, bij gebruik van een elco van 69 uF kom je uit op een serieweerstand van 83 ohm.

Maak dus blijkbaar een fout? Onder andere deze schema's : eerste elco is 80 µF

Bij de beide schakelingen die je nu toont is er sprake van een extra serieweerstand die groter is dan 18 ohm. Bij het eerste schema bestaat deze serieweerstand uit een weerstand van 150 ohm parallel aan een schaallampje 47 en een gedeelte van de gloeidraad van de 35Z5, plus nog een weerstand van 15 ohm.
Bij het tweede schema gaat het om twee schaallampjes 1490 parallel aan een gedeelte van de gloeidraad van de 35Z5, plus nog een weerstand van 15 ohm in serie.

Het maakt niet uit bij een serieschakeling of een weerstand voor of achter de gelijkrichter is geschakeld, in beide gevallen wordt de stroom door de gelijkrichter op dezelfde wijze begrensd.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread