Voorstellen. Nieuw (Algemeen)

door TimoVD @, 16.04.2017, 13:10 (239 dagen geleden)

Beste mensen,

Graag wil ik mij even voorstellen. Ik ben Timo uit Amersfoort en 35 jaar. Voor een sigaren rookkamertje was ik op zoek naar een buizenradio als decoratie. Nu ben ik plots en onbedoeld eigenaar geworden van 4 radio's. Het gaat om de Erres KY457, de Phillips BX671A-05, de Phillips 796A en de Grundig 3045W (niet de 3D).
In eerste instantie was ik niet van plan om deze radio's op te knappen, het ging mij echter om de decoratie. Maar nu ik alle achterplaten van de radio's heb geschroefd en de techniek onder ogen zie, begint toch een bepaalde interesse naar boven te komen.

De radio's zijn verre van werkend (denk ik), als eerste zal ik een 30 jaar oude laag stof moeten verwijderen. Ik zal mij flink moeten inlezen want mijn kennis ligt meer bij videocamera's. Wellicht zullen jullie al snel wat vragen van mij ontvangen. Ik ben bekend met fora en onderzoek/lezen wordt in eerste instantie gewaardeerd.
Het is in ieder geval leuk om te lezen hoe mensen passievol hun hobby delen.

Met vriendelijke groet,

Timo

Voorstellen. Nieuw

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 16.04.2017, 13:13 (239 dagen geleden) @ TimoVD

Timo,
Welkom op het forum.
Cees.

--
CornelisBB

Voorstellen. Nieuw

door Maarten Bakker @, Delft, 16.04.2017, 22:57 (239 dagen geleden) @ TimoVD

Welkom! Altijd mooi om te zien dat mensen die thuis zijn in de moderne techniek toch ook nieuwsgierig zijn naar de voorlopers ervan. Er hangen hier ook wel een paar TV/videohobbyisten rond, zie het recente draadje over de K80.

Voorstellen. Nieuw

door Piet Kralt @, Rotterdam, 19.04.2017, 15:50 (236 dagen geleden) @ TimoVD

Wellicht ten overvloede, maar wat je in elk geval nodig zult hebben, is documentatie. Onder andere de NVHR heeft een redelijk volle schematheek. Deze documentatie is voor iedereen beschikbaar. Succes.

Pieter Kralt

Voorstellen. Nieuw

door huub.jak @, 19.04.2017, 16:47 (236 dagen geleden) @ Piet Kralt

Timo hou de goede Moet je komt er wel uit
Je kan de radio,s opstarten met een 60.Wat,s lamp in serie
Tussen de net stroom draad Als het dan redelijk is Dan brand de lamp Half licht
Mazel als je geluid krijgt Maar de oude condensators zijn meetsal af lekkent en geven sluiting
Maaar als de lamp VOL licht geeft dan zit er sluiting in de radio
Spelen de radio,s zacht met de lamp laat de radio
heel lang aan dan de Elco,s Formeren
De rest te doen lees je wel op het Forum hier
Dus geen steller in de stroom zo doen ..
Als de radio,s sterk brommen dan Nooit een stekker
in de AC 220 . succes
Huub

Voorstellen. Nieuw

door TimoVD @, 19.04.2017, 18:29 (236 dagen geleden) @ huub.jak

Beste mensen, dank voor dit warm welkom. Ik ben mij inmiddels een beetje in de documenten aan het storten. Heb net flink met een tandenborsten het meeste stof weg gekregen. Omdat dit mijn eerste introductie met dit type radios is, zal het een lange weg zijn. De Grundig ziet er relatief netjes uit dus die zal ik in de loop van de tijd uit elkaar gaan schroeven. De lampen heb ik even verwijderd en die zien er nog redelijk uit. De Phillips 796A is er heel slecht aan toe, heb daar reeds de speaker uit geknipt. Ook zitten scheuren in de weerstanden.
Zoals door Huub geschreven is, 220 er op zetten lijkt me bij allen niet verstandig.
Omdat alle radio's op korte termijn niet gaan werken heb ik inmiddels een werkende Blaupunkt gekocht. Deze ga ik morgen ophalen. Deze is iets jonger dan de anderen maar er komt tenminste geluid uit.
Ik heb wat foto's gemaakt, ik zal deze snel op een ftp zetten en posten.

Dank!

Voorstellen. Nieuw

door Maarten Bakker @, Delft, 19.04.2017, 19:04 (236 dagen geleden) @ TimoVD

De lampen heb ik even verwijderd en die zien er nog redelijk uit.

Hier nog een snelle opmerking over: in principe lees je de kwaliteit/resterende levensduur niet echt af van het uiterlijk van de buis, en buizen zijn best vaak nog gewoon goed of goed genoeg. Je kunt het soms wel zien als een buis echt op is: Als de getter (de opgedampte zilverkleurige laag) wit is of doorzichtig, dan mag je er wel van uitgaan dat hij onbruikbaar (wit betekent lek) respectievelijk op zijn minst aan het einde van zijn levensduur zit.

Voorstellen. Nieuw

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 19.04.2017, 18:35 (236 dagen geleden) @ huub.jak

Welkom Timo,

Mocht je inderdaad je een beetje willen gaan verdiepen in de radiotechniek en een radio willen gaan laten spelen dan zou mijn advies zijn om met die Erres of de BX671A van Philips je eerste schreden op het radiopad te zetten en de 796a en 3045 van Grundig nog even te laten staan.

De electronica van de 796A is op zich nog niet zo'n hele ingewikkelde kluif maar vanwege de monoknop bediening is het uitkasten van het apparaat precies geen klus die ik een beginner zou adviseren. Vaak is bij deze apparaten ook de isolatie van de bedrading vergaan en dat komt de veiligheid ook niet direct ten goede, daarbij worden goede vervangers van met name A serie buizen (die er ook in kunnen zitten) inmiddels wat schaarser en dus duurder waardoor je relatief veel geld kwijt zal zijn aan een testsetje met gegarandeerd goede buizen. Je kan dat natuurlijk voor zijn door met adequate en doelgerichte metingen de defecten op te sporen maar dan zal je je toch eerst wat basisvaardigheden in de radioreparatie moeten aanleren.

De Grundig kan een machtig spelende radio zijn maar is behoorlijk gecompliceerd met zijn AM en Fm circuits en je stookt makkelijk alsnog de seleengelijkrichter op als één van de voedingselco's toch doorslaat. Seleencelllen zijn schaarser en derhalve lastiger te vervangen dan gelijkrichtbuizen die wat universeler en beter verkrijgbaar zijn. Als het ding speelt, nadat in ieder geval kritische condensatoren door betrouwbare nieuwe zijn vervangen, dan prima maar anders nog maar even wachten.

Met Erres radio's heb ik minder ervaring maar doorgaans zijn de Philips modellen van net na de oorlog, zoals die BX671, redelijk bulletproof en met verhoudingsgewijs gangbare buizen uitgerust. Vanwege de schaal bovenop is de snaarloop van de stationsaanwijzer wat ingewikkelder maar met de aanwijzingen van de service documentatie is uitkasten goed te doen.
Echter de kans dat je de benodigde reparaties gewoon kan doen via het luik aan de onderkant is bij deze radio door zijn wat ruimere opzet en verdeling over 2 chassis ook groter dan bij de 796A.
Teerknollen (zoek hier maar op het forum op die term en verbaas je :-D )die tenminste preventief vervangen dienen te worden: C130, C71, C69, C59, C57. Bij twijfel (zien er gek/gaar uit) C69 en C46 ook maar doen. Voor de rest ben ik van de school: als het werkt en er normaal uitziet is het goed. Hou het advies van Huub natuurlijk wel aan mbt het formeren van de voedingselko's (C1 t/m C3), desnoods toch ook vervangen door iets nieuws, wegwerken uit het zicht is goed mogelijk, je hebt de ruimte.

Op basis van de wat summiere servicedoc van die Erres KY457 kan ik niet echt een oordeel geven over de reparatievriendelijkheid maar omdat het een eenvoudigere radio dan de 796a en 3045 betreft schat ik daar de geschiktheid toch nog wat hoger in als 'oefenobject'. Wellicht dat een echte Erres kenner hier je wat dat betreft wat concreter kan helpen.

Succes en....ze zijn al prachtig als ze niet spelen ;-)

--
MVG,

Elwin de Jong

Voorstellen. Nieuw

door Bert Knoop @, Elst Gelderland, 21.04.2017, 02:21 (235 dagen geleden) @ TimoVD

Timo,
Welkom hier.

RSS Feed van deze thread