BX272u (Techniek Overig)

door gero @, Eindhoven, 16.04.2017, 18:13 (244 dagen geleden)

Ik heb een opgeknapte en spelende BX272u. Daarin is het luidsprekerdoek vernieuwd door een effen doek wat ik niet mooi vind vooral omdat het heel licht van kleur is, blinkt, glimt en fonkelnieuw uitziet. Ik heb wel een mooi oud stukje luidsprekerdoek van de goede maat.

Ik heb het idee dat het uitkasten van deze radio een linke zaak is omdat in het manual gewaarschuwd wordt om voor het uitkasten het aandrijfsnoer met een speciale beugel (die ik niet heb of ken) op de aandrijftrommel vast te zetten. Snap ook niet hoe dit zit.

Verder heb ik alleen nog maar ontdekt hoe ik de bruine knoppen opzij moet losmaken, nl
door - na verwijderen van de bodemplaat - door gaten heen de schroefjes waarmee die knoppen op assen vastzitten los te draaien. Verder heb ik geen idee wat ik allemaal los moet draaien behalve de twee schroeven aan de achterkant onderaan in het chassis. Bovenin lijken er ook allerlei schroeven in aanmerking te komen maar ik weet niet goed welke. De hele aandrijving (geleider, wieltjes, snaar) lijkt links vastgezet op de luidsprekerplank maar rechts gewoon te zweven. Dwz links en rechts zit het geheel daarvan ook nog tegen de kast aangeschroefd. Die zullen dus ook wel losmoeten. Ik weet ook niet hoe ik de aanwijsnaald die door het dak heen uitsteekt moet verwijderen. Is dat de schoef die er onderaan inzit? Ook weet ik niet of alles tegelijk met de luidsprekerplank erbij naar buiten komt (dat denk ik) of dat die plank weer apart verwijderd moet worden.

Kan iemand me groen licht geven voor uitkasten en een instructie leveren? Ben geen kluns maar ook niet vreselijk handig.

Een alternatief zou kunnen zijn om het doek van buitenaf op de een of andere manier te verven of vervuilen om het ouder uit te laten zien. Heeft iemand daar een tip voor? Als dat makkelijk kan, kan ik de zaak in elkaar laten zitten.

BX272u

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 17.04.2017, 00:43 (243 dagen geleden) @ gero

Dit is de eerste keer dat ik lees dat de nieuwe schone doek, vervangen moet worden
door een oud vuil doekje.
Gemakkelijker is het om die (te) mooie nieuwe schone doek vuil te maken.
Dat lijkt mij niet zo moeilijk. Wel zonde van die blinkend nieuwe doek.
Doe de inhoud van een volle peuken bak in een klein schaaltje water, dan heb je de volgende dag een vieze bruine smurrie waar mee je die blinkend schone doek kunt
invrijven. Een dag later, heb je een oud lijkende door gerookte stinkende nicotine doek.
Cees.

--
CornelisBB

BX272u

door gero @, Eindhoven, 17.04.2017, 11:13 (243 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Bedankt voor de tip maar ik ben al lang gestopt met roken. Overigens lijk je mijn suggestie niet serieus te nemen terwijl hij dat wel is.
i) Er gaat niets boven een authentieke look. Oud is goed, nieuw is fout.
ii) Iets "netjes" (niet vlekkerig en min of meer uniform)donker maken lijkt me nog niets zo simpel. Zelf dacht ik aan een bewerking met bruin krijt of potlood. Dat kan droog en min of meer uniform denk ik.

BX272u

door Maarten Bakker @, Delft, 17.04.2017, 13:19 (243 dagen geleden) @ gero

Volgens mij staat er wel wat over in de sectie Tips & Trucs (absoluut een aanrader om te lezen). Ik meen dat je met thee goede resultaten kunt behalen.

BX272u

door henk @, lochem, 17.04.2017, 11:37 (243 dagen geleden) @ gero

Bij tips en trucs staat ook iets over bijkleuren nieuw luidsprekerdoek.

Mvg,Henk.

BX272u

door henk43 @, Bovensmilde, 17.04.2017, 13:03 (243 dagen geleden) @ gero

hallo Gero,
Wil je het netjes doen dan zal je de radio toch moeten demonteren De wijzer los maken van het koord doe je met de schroef onderaan de wijzer en het koord tussen die schroef en de wijzer los te wippen.Als je het chassis dan verwijdert valt wel het koord van de geleiders af. maar dan kun je de plank waar de luidspreker op gemonteerd zit verwijderen (4 schroeven) de luidspreker er af halen en er het andere doek er op lijmen na het oude verwijderd te hebben.Montage doe je in omgekeerde volgorde .Ik "plak"dan het koord op de trommel met kauwgum leg dan eerst links de snaar om de wieltje en daarna met een schroevendraaier de rechterkant waarna ik het kauwgum met een pincet verwijder .ik heb dit zo al tientallen malen gedaan bij gebrek aan passend gereedschap. Het is even een handigheid en je doet het niet in 5 minuten want het mislukt ook vaak enkele keren doordat de snaar van de trommel valt.
succes Henk

BX272u

door Hans Op den Camp @, Leusden, 17.04.2017, 19:44 (243 dagen geleden) @ henk43

Met kauwgum of plakband het koordje aan de bakelieten schijf vast plakken kan, maar ik heb van een stuk ijzerdraad een beugeltje gemaakt zoals
afgebeeld in de service documentatie. Dus dat gaat vast lukken.

Voor het terug monteren van de knoppen heb ik nog een handigheidje. Zoals al vermeld worden de knoppen d.m.v. M3-bevestigings schroefjes
door de openingen onder in de kast gemonteerd. Ik breng met een saté prikker of iets dergelijk de gaten in de knoppen en de schroefdraad in de
asjes in lijn. Dan breng ik, voordat je de saté prikker er uit trekt plakband op de knop en de kast aan zodat de knop niet verdraait tijdens het monteren
van het bevestigingsschroefje.
Dan verlicht ik met een lamp vanaf de achterkant van de radio de knop zodat je de bevestigings opening in de knop kunt zien door het gat onder in de kast.
Vervolgens breng ik de bevestigings schroef van de knop aan met een magnetisch gemaakte schroevendraaier.
Op deze manier is het monteren van de knoppen met een beetje handigheid een fluitje van een cent.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

BX272u

door gero @, Eindhoven, 17.04.2017, 20:21 (242 dagen geleden) @ gero

Reuze bedankt voor alle suggesties iedereen. Vooral Henk43 en Hans op den Camp want ik vrees dat uitkasten niet te vermijden is. Tot nog toe heb ik alleen jongere radios ge "outcast" en die zijn iets minder lastig. Als je een beetje weet wat je te wachten staat en hoe je het kunt doen lijkt het al wat makkelijker.

RSS Feed van deze thread