Onbekend Grundig radiomeubel (Algemeen)

door Mubisa @, Emmer-Compascuum, 10.08.2017, 00:46 (129 dagen geleden)

[image][image][image][image]

Tijdens bezoek aan een kringloopwinkel in Schwering D.L. kwam ik een oud dressior tegen, opzich geen bijzonder dressior wel oud toen ik even verder liep zag ik een Grundig meubel in dezelfde stijl tegen als het dressior. Toen ik de deurtjes open deed zag ik een buitengewoon mooie pickup wisselaar van het merk Dual met verchroomde arm. Ik ben oud radio monteur maar deze uitvoering had ik nog nooit gezien en de radio had toetsen ook voor mij weer onbekend.
Ik ben benieuwd of iemand van dit forum weet welke modellen dit zijn, aan de achterkant zaten alleen 2 gaten in met verder geen enkele informatie.
Het dressior en het radiomeubel zijn in de zelfde stijl gemaakt ik vond dit zo speciaal.
Wie o wie kan hier meer over vertellen.
Met vriendelijke groet.
Mubisa

Onbekend Grundig radiomeubel

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 10.08.2017, 01:47 (129 dagen geleden) @ Mubisa

De platenspeler is een DUAL 1001 78-toerenwisselaar uit ongeveer 1950. Even Googelen levert vrij veel info op.

--
M.v.g.
Ben

Onbekend Grundig radiomeubel

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 10.08.2017, 05:52 (129 dagen geleden) @ Mubisa

Radio lijkt een 380W of iets soortgelijks.
[image]

--
Ohm sweet Ohm...
[image]

Onbekend Grundig radiomeubel

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 10.08.2017, 09:26 (129 dagen geleden) @ Mubisa

beide toestellen (zowel de Grundig radio als de Dual grammofoon) vind je in de NVHR-schematheek. Dat is een plek waar enorm veel interessante informatie over oude radio's, grammofoons, bandrecorders, tv-toestellen enz. voor iedereen toegankelijk is opgeslagen. Het is allemaal vrijwilligerswerk, en dus gratis.

Er steekt enorm veel werk in dit project. Op dit forum wordt helaas geprobeerd om een en ander opzettelijk in diskrediet te brengen. Dat betreur ik.

--
http://www.hupse.eu/radio

Onbekend Grundig radiomeubel

door soundman2 @, Wouw, 10.08.2017, 10:30 (129 dagen geleden) @ John Hupse

beide toestellen (zowel de Grundig radio als de Dual grammofoon) vind je in de NVHR-schematheek. Dat is een plek waar enorm veel interessante informatie over oude radio's, grammofoons, bandrecorders, tv-toestellen enz. voor iedereen toegankelijk is opgeslagen. Het is allemaal vrijwilligerswerk, en dus gratis.

Er steekt enorm veel werk in dit project. Op dit forum wordt helaas geprobeerd om een en ander opzettelijk in diskrediet te brengen. Dat betreur ik.

John, eenieder is vrij om zelf een betere database op te zetten. Het internet is volop in beweging en de mogelijkheden worden steeds groter.
Vroeger (jaren 80) was een harde schijf van 20MB nog een bodemloze put, tegenwoordig kan daar nauwelijks een HR foto op. Opslagruimte lijkt geen probleem meer te zijn. Maar om dan alles opnieuw in te scannen en dan ook nog eens de database geheel te vernieuwen is een gigantisch werk. En hoewel het tegenwoordig misschien allemaal beter kan, neemt dat niet weg, dat behoudens een enkele afbeelding, gewone zwart-wit teksten en tekeningen over het algemeen, ook na uitvergroting prima bruikbaar zijn. Ik grijp eerder naar de NVHR database, dan de ca 50 documentatiemappen (o.m. Philips sinds 1946) die mijn vader voor de zaak bijeengebracht heeft.
Ik heb ze bewaard om ooit eens in te scannen, maar de tijd gaat voort en de HP scanjet 4C waarover ik beschik hoort tegenwoordig ook in het museum en is zowat het toppunt van traagheid, als ik tegenwoordig de moderne scanners zie, die honderden a3 bladen dubbelzijdig scannen in een paar minuten. Hobbymatig zijn dergelijke machines bijna onbetaalbaar.

Onbekend Grundig radiomeubel

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 10.08.2017, 11:33 (129 dagen geleden) @ soundman2

geheel mee eens. Bovendien heeft Ronald al een aantal keren aangekondigd om in de toekomst allerlei technische documentatie op zijn eigen website te gaan plaatsen. Dus waarom al deze sociale poespas en verdraaïngen, vraag ik mij af, hij kan datgene wat hij anderen gunt immers gewoon aan iedereen geven zonder allerlei beschuldigingen aan het adres van derden te uiten.

Er is uiteraard geen sprake van dat de NVHR zijn eigendommen verknipt en verminkt. We slaan inderdaad meestal ook geen radiokasten kapot om vervolgens naar het nieuws te gaan luisteren. Het doet mij denken aan Erb, die de NVHR ooit van roof en diefstal van zijn Grossbilder beschuldigde, maar uiteindelijk op alle punten bakzeil moest halen.

Een gratis schematheek van deze omvang en kwaliteit betekent monnikenwerk, dat klopt. Ronald weet dat ook. Waardering hiervoor verwacht ik eigenlijk niet, maar soms is er iemand die zoiets wel op waarde schat. Voor vrijwilligerswerk geldt natuurlijk, ook in 2017, dat de beste stuurlui aan wal staan (mensen die zelf niet zoiets ondernemen hebben vaak de grootste mond over wat anderen tot stand weten te brengen).

--
http://www.hupse.eu/radio

Onbekend Grundig radiomeubel

door Forumbeheer @, 10.08.2017, 11:47 (129 dagen geleden) @ John Hupse

Het topic is "Onbekend Grundig radiomeubel".
In de draad "Zucht... Aldoor die overijverige compressie bij de NVHR" is uitgebreid op het door u aangehaalde ingegaan.
Terug naar "Onbekend Grundig radiomeubel" a.u.b.

Forumbeheer.

Onbekend Grundig radiomeubel

door Maarten Bakker @, Delft, 10.08.2017, 12:05 (129 dagen geleden) @ John Hupse

De sterke punten van de schematheek waren wat ondergesneeuwd, ik zou anders de eerste zijn om die te benadrukken dus nu ook: Hij is behoorlijk compleet en wordt ook vlot aangevuld als er eens vraag is naar een fysiek of elders beschikbaar document. Nogmaals mijn complimenten daarvoor.

Om de discussie niet verder voort te zetten slechts 1 ding nog: Als mensen ergens niet mee begaan zijn, nemen ze ook niet de moeite om erover te klagen. Verder heeft Roland het allereerste recht van klagen omdat hij juist zijn monikenwerk verbroddeld ziet.

Onbekend Grundig radiomeubel

door soundman2 @, Wouw, 10.08.2017, 10:10 (129 dagen geleden) @ Mubisa

Er zijn meubelfabrikanten, die radiomeubels samenstelden en daarvoor complete toestellen inkochten. In een recent verleden, was Leinetal bijvoorbeeld zo'n meubelmaker. Je vindt de toestelleen dus wel terug, maar niet compleet als aangeboden door een radiomerk. Brandsteder deed ook zoiets. De nederlandse firma Bouman maakte Queen Anne kasten met Philips TV etc. Brandsteder raakte de levering van Philips chassis kwijt, toen ze radiootjes van het toen volkomen onbekende merk Sony (Soni) gingen importeren. Het arrogante Philips stelde:" Sony eruit of je krijgt geen Philips meer". Brandsteder koos voor Sony. We weten allemaal hoe het verhaal verder gegaan is.

Onbekend Grundig radiomeubel

door Maarten Bakker @, Delft, 10.08.2017, 12:11 (129 dagen geleden) @ soundman2

De kans dat het om zo'n meubelfabrikant gaat, lijkt me zéér groot. In Duitsland had je spreekwoordelijk zo'n Brandsteder op elke straathoek. Grote zoals Liesenkötter en nog een paar, en vele ambachtelijke bedrijfjes.

Onbekend Grundig radiomeubel

door martin72 @, Leersum, 10.08.2017, 12:48 (129 dagen geleden) @ Mubisa

Ik weet niet of dit meubel zo origineel geleverd is maar de radio lijkt een Grundig 495W te zijn, daarvan is het schema zeker te vinden in de schema database van de NHVR.

Dit is een 495W:
[image]

Onbekend Grundig radiomeubel

door Henk Waardenburg @, Doesburg, 10.08.2017, 16:19 (129 dagen geleden) @ Mubisa

Hallo,

Heb je dit meubel echt in bezit?
Interessant ding hoor, zeker als er inderdaad een 495W in zit!
Wegens de bijzondere schakelingen in het FM deel zeker de moeite van een restauratie waard.

Met vriendeljke groet,

Henk

Onbekend Grundig radiomeubel

door thijs bouma ⌂ @, Haarlem, 10.08.2017, 21:08 (129 dagen geleden) @ Henk Waardenburg

Bij Lindner & Co (Ilse) werden dit soort meubels gemaakt.De radio is een Grundig 495 W

Thijs

Onbekend Grundig radiomeubel

door Mubisa @, Emmer-Compascuum, 11.08.2017, 00:53 (128 dagen geleden) @ thijs bouma

Hartelijk dank voor alle reacties en de foto die Martin72 liet zien was de ontvanger die in het meubel zat en helaas Henk het meubel is niet in mijn eigendom maar staat te wachten op een koper (vraagprijs was € 300,00) en staat nog in Schwerin (DL) in de stadskringloopwinkel.
De pickup Dual is nog steeds de mooiste die ik van Dual gezien heb, dus pak snel je fiets en haal op die handel ! (ha ha) ik was met m,n campertje daar en ik kon kiezen of meubeltje erin en vrouwtje er uit of doorrijden …… ik besloot toch maar het laatste.
Ook bedankt ik Soundman2 voor zijn anekdote m.b.t. de Queen Anne stijlmeubelen, die wij vroeger ook verkochten en waarom het merk Philips plotseling uit de meubelen verdwenen was.
Met vriendelijke groet,
Mubisa

RSS Feed van deze thread